Un Helvası
Lokantamızda sunduğumuz bu tatlı çok rağbet gördüğü için ben de sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler;
250 gr. Tereyağı
2 su bardağı un
2,5 su bardağı soğuk süt
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı çam fıstığı (isteğe göre)
Yapılışı;
Kalın tabanlı derin bir tencerede yağı eritin ve üzerine unu ekleyin. Tahta kaşıkla arada bir karıştırarak kısık ateşte kavurun. Ununuz yağı aldıkça katılaşacak, kavruldukça ve açık renk karamel rengine dönüştükçe yağı geri bırakacaktır. Bu aşamada fıstıkları ilave edin. 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatın.En az 10 - 15 dakika dinlendirin. Daha sonra üzerine şeker, süt ve vanilyayı ekleyip tencereyi orta ateşin üzerine alın ve sürekli karıştırarak pişirin. Karışım tencereden kalkmaya başladığı zaman helvanız olmuştur ağzını kapatmadan ılımaya bırakın. Biraz ılıyınca bir çorba kaşığıyla şekillendirerek servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun.
Dip not:
Helvayı yaparken kesinlikle sıvıyağ ya da margarin kullanmayın çünki un yağı bırakıyor ve helvalar ışıl ışıl parlıyor.
Un kavrulunca altını kapatıp dinlendirmenin amacı kaynar una soğuk süt dökülünce her yere sıçrıyor ve eliniz yanabiliyor.
Helva olduktan sonra tencereyi kapatmadan ılımaya bırakmanız helvanızın biraz kıtırık ve daha lezzetli olmasını sağlıyor.
Bu ölçüden 25 kaşık civarında çıkıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder